Wat maakt je een goede adviseur?

Wat kenmerkt een goede adviseur? En hoe word je eigenlijk een goede adviseur? Het zijn vragen waarover veel is nagedacht met veel verschillende resultaten. Een goede adviseur is een ‘vertrouwde adviseur’ die de klanten door en door kent. Een goede adviseur is een ‘rat’ die het politieke spel goed weet te spelen. Een goede adviseur stelt ‘altijd de klant voorop’. Wie wil weten hoe zelf een goede adviseur te worden, raakt al snel de weg kwijt tussen de zelfhulpboeken, goeroes en dure opleidingen.

Hier maar niets mee doen en ‘gewoon goed zijn in je vak’? Het is een houding die ik regelmatig tegenkom bij mijzelf en bij vakgenoten. En dan klagen over klanten, bazen en bestuurders die ‘het’ niet snappen en zich gewoon aan ‘de wet’ moeten houden. Wie daarin blijft steken bereikt weinig, hoe goed zijn of haar inhoudelijk werk ook is.

Een goede adviseur word je, denk ik, door vlieguren te maken, veel te proberen, feedback te vragen - juist als jouw adviezen niet overgenomen worden - en door de kunst af te kijken bij anderen, ongeacht het vak wat zij beoefenen.

Jaren geleden hadden wij ons hoofd gezet op een nieuwbouwhuis in een specifieke plaats die eigenlijk wel wat boven ons budget lag. De hypotheekadviseur in kwestie zette alle cijfers op een rijtje, bepaalde ons maximale budget en besprak de risico’s en aandachtspunten. Aan het einde van het gesprek gekomen kwam zijn echte advies, wat ik nooit meer vergeten ben. ‘Je kunt dit doen, maar dan steek je je hoofd in een (financiële) strop waar je hem (de komende 10 jaar) niet uit kunt halen.’

Weg droom(huis). Welkom voorbeeld.

Wat ik hiervan leerde? Een adviseur begint met kennis van zaken. Een adviseur zet de feiten op een rijtje en neemt risico’s en aandachtspunten met je door, net zolang totdat je deze begrijpt. Wat een adviseur goed maakt is als hij of zij erin slaagt de essentie van het gegeven advies terug te brengen naar een duidelijk, herkenbaar beeld voor de geadviseerde zelf. Maar wat maakt dat je een adviseur vertrouwt, het gegeven advies opvolgt en bij deze adviseur terug komt bij nieuwe vragen, is het feit dat deze adviseur het lef heeft om zijn eigen inkomsten/ prestige/ carrière in de weegschaal te leggen, in jouw schoenen te gaat staan, en jou het advies geeft wat je helemaal niet wilt -, maar toch moet horen.

Op sommige werkdagen hoop ik dat mijn adviezen hierbij in de buurt komen…

Volgende
Volgende

Wetgeving als oplossing?